Forums

Full Version: Failed to load sound files
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
I get the following errors as soon as the main menu loads. The files are present in the directories mentioned. I have SDL 1.2 and OpenAl-0.0.8 running.

The vdrift version I have is from svn, not the latest, around 1 month old. The log files created in /.vdrift/ are empty.


Note to user: All error messages will be put in /root/.vdrift/logs/.
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/SB/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/MC/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/FE/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/3S/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/TL/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/RG/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XG/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/CS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/GT/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/M7/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/TC/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/CO/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/G4/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XM/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/T73/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/AX2/engine.wav
error loading texture file "gui/tracks/monza.png"...
error loading texture file "gui/tracks/monza.png"...
1) Don't run any programs (and espacially games) as root that doesn't require it.
2) does the sound files exists on the given location?
3) Try again with the latest svn
4) Are you running mac?
Hi thanks, but its still not working.
1) vdrift is not running as root, and there are no other games running.
2) The sound exists in the specified folder and it plays using xmms.
3) I tried with the latest svn. Still get the same errors.
4) I am using Slackware Linux 10.2 kernel 2.4.31

What version of alut and SDL are you running?

Thanks
thelusiv Wrote:I can't see anything in the SDL_image 1.2.5 changelog that should mess anything up. But, it's possible there was something that indirectly affected us for some reason...so it wouldn't hurt to try 1.2.4.

I'll be trying these all out soon, once I install Ubuntu Dapper, which may be done by this weekend.

The engine.wav file not loading is a whole different problem.

Can someone fill me in on the engine.wav story?
I printed the alut error right after the alutLoadMemoryFromFile function in sound.cpp:

Code:
ALUT_ERROR_INVALID_OPERATION
    The operation is invalid in the current ALUT state.

Any ideas?
nael Wrote:Hi thanks, but its still not working.
1) vdrift is not running as root, and there are no other games running.
Why do I see "Note to user: All error messages will be put in /root/.vdrift/logs/. " than? it should be /home/user/.vdrift/logs/[/quote]
Quote:2) The sound exists in the specified folder and it plays using xmms.
3) I tried with the latest svn. Still get the same errors.
4) I am using Slackware Linux 10.2 kernel 2.4.31
This should be ok

Quote:What version of alut and SDL are you running?

Thanks
Checking....
openal 0.0.8
alut 1.0.1
SDL 1.2.9
SDL_gfx 2.0.13
SDL_image 1.2.4
sdl_net 1.2.4
But the problem is not SDL but the sound (so openal/alut)
Quote:Why do I see "Note to user: All error messages will be put in /root/.vdrift/logs/. " than? it should be /home/user/.vdrift/logs/

[/quote]

Yeah that was initially when I got the error. I switched to a non-root account but I still got them:

Code:
Note to user:  All error messages will be put in /home/sim/.vdrift/logs/.
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/CS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XM/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/GT/engine.wav
Multitexture: Yes
Texture units: 4
Anisotropic texture filtering: Yes
Maximum Anisotropy: 16
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
CONFIGFILE::GetParam():  cull faces not found in /usr/share/games/vdrift/tracks/ruudskogen/track.txt
CONFIGFILE::GetParam():  lap sequences not found in /usr/share/games/vdrift/tracks/ruudskogen/track.txt
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
sim@localhost:~$ vdrift
Found config file /home/sim/.vdrift/controls.
Found config file /home/sim/.vdrift/VDrift.config.
Config file version:
Version of game: 2006-06-28
1 joystick(s) found:
    0. Logitech Logitech Racing Wheel
Multitexture units (4 are required for all effects): 4
Your GPU meets the texture unit requirements.

Note to user:  All error messages will be put in /home/sim/.vdrift/logs/.
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/CS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/XM/engine.wav
Error loading sound file: /usr/share/games/vdrift/cars/GT/engine.wav
Multitexture: Yes
Texture units: 4
Anisotropic texture filtering: Yes
Maximum Anisotropy: 16
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
CONFIGFILE::GetParam():  cull faces not found in /usr/share/games/vdrift/tracks/ruudskogen/track.txt
CONFIGFILE::GetParam():  lap sequences not found in /usr/share/games/vdrift/tracks/ruudskogen/track.txt
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/cars/XS/engine.wav
Cannot find sound file /usr/share/games/vdrift/sounds/tire_squeal.wav
FFuser Wrote:Checking....
openal 0.0.8
alut 1.0.1
SDL 1.2.9
SDL_gfx 2.0.13
SDL_image 1.2.4
sdl_net 1.2.4
But the problem is not SDL but the sound (so openal/alut)

I got the following:
openal 0.0.8
SDL-1.2.9
SDL_image-1.2.5
SDL_net-1.2.6
alut-1.0.1

No SDL_gfx, but that cant be the problem like you said.

Again, when I print out the errors, the loadWAVFromFile function returns with:

ALUT_ERROR_INVALID_OPERATION
ALUT has not been initialised. (from alut api)

I checked the return val of the alutinit function and it returns AL_TRUE

I have flightgear running and its also using alut and that works fine. They load the sound files differently using alutCreateBufferFromFile.
did you compile it yourself?

so yes, with what parameters (to scons).?
yes I did. Just tools/scons.py
then tools/scons.py install

The funny thing is even the slackware package didnt work
If it provides any clues i get a similar problem
can't open /dev/(sound)/dsp
then all the error loading .wav errors

Only i get them only as non root.

Cory
@clytle374
Do you have problems with other games that are using sound?

@nael
That tools/scons.py comes from the scons-local-0.96.1.tar.gz file?
If so, please install scons (0.96.1) and run scons (in the dir where SConsctruct is)
@FFuser
No everything else seems to work fine, It did work, and i didn't change anything.

I can also due
file > /dev/dsp

I plan a clean install tonight and i'll let you know, I have some graphics problems (user created) beyond my knowlege.

thanks
Hello,
is there a solution now?
I have the same soundproblems
I had the same problem. It compiled up fine but then there was no sound in game.

As it turned out, I had two versions of libopenal.so.0 installed - an older snapshot in /usr/local/lib and the current Ubuntu package in /usr/lib. Looking at the libraries that are linked to the vdrift executable, I realised it was pulling the /usr/local/lib version in and it probably should be using /usr/lib instead.

Invoking vdrift with the /usr/lib/libopenal.so.0 library preloaded worked fine - i.e.

LD_PRELOAD=/usr/lib/libopenal.so.0 /usr/share/games/vdrift/bin/vdrift

I wonder whether having two sets of OpenAL development headers confused the SConstruct script.
Pages: 1 2